O etapă foarte importantă atunci când se începe construirea gardului sau a construcţiilor este trasarea. Prin procesul de trasare se execută şi transpunerea proiectului din plan în teren. Până acum ceva vreme legislaţia sau autorităţile compentente nu au obligat proprietarii să facă trasarea însă odată cu dezvoltarea haotică şi rapidă aceasta a devenit obligatorie. Acum autorităţile cer emiterea autorizaţiilor de construire şi recepţia construcţiilor prin proces verbal de trasare.

 Problemele existente în acte, legislaţia foarte permisivă, construirea fără autorizaţii de construire, măsurătorilor făcute greşit, proiectele făcute direct le la birou, au dus toate la această situaţie în care un proprietar de bună credinţă întâmpină mai multe probleme neprevăzute.

Trasări – înțărușări - informatii utile

Trasarea terenurilor se recomandă înainte de a cumpăra respectivul teren pentru a fi verificat. În urma procesului pot fi constatate şi probleme cum ar fi:

  • Suprapunerea terenului cu terenul vertical
  •  Lotul de teren nu este la locul pe care l-a specificat vânzătorul
  • Parcela nu este poziţionată corect faţă de drum sau drumul nu a fost corect trasat când s-a executat
  • Cadastrul a fost făcut greşit
  • Configuraţia terenului nu corespunde ci situaţia existentă în schiţa de cadastru în ceea ce priveşte împrejmuirea cu gard care se face greşit.

Dacă ai deja un lot de teren, trasarea se va face cu scopul de a marca în mod corect toate limitele de proprietate. Sunt multe cazuri în care proprietarii aleg să îşi traseze limitele de proprietate singuri cu ajutorul ruletelor şi apar mai mute probleme.

Referinţă pe care o ai când măsori cu ruleta este un element din teren cum ar fi gardul vecinului însă dacă gardul vecinului nu este amplasat corect ca şi coordonate rezultă că şi gardul tău va fi pus greşit. Referinţa luată de experţi nu este niciun element din teren.

  • Cu ruleta nu se pot măsura distanţe înclinate
  • Cu ruleta unghiurile vor fi trasate greşit
  • Nu prmesti un proces verbale de trasare, deci îţi asumi complet responsabibilitatea
  • Nu poţi verifica dacă terenul este amplasat corect în coordonate în conformitate cu cadastrul.

Aceasi problemă se întâlneşte şi la trasarea caselor. De regulă constructorii se oferă să traseze casele cu sfoară şi cu ruleta şi referinţă sunt laturile gardurilor care deja există. Problema apare în momentul în care se constată că realitatea din teren nu este în conformitate cu planul iar de vină este gardul vecinului construit în afara limitei de proprietate sau când cadastrul este făcut greşit.